Cam Laminasyon Nem Alma Nedir?

Cam Laminasyon Nem Alma Nedir?
19.09.2022
1.345

Lamine cam, iki veya daha fazla cam levhanın, renkli veya renksiz polivinil butiral (PVB) ile özel bir bağlayıcının katmanları kullanılarak ısı ve basınç altında birleştirilmesiyle üretilir. Kırılma durumunda parçaları yerinde tutarak yaralanma riskini azaltır. Bu özelliği nedeniyle lamine emniyet camı olarak kabul görür. Bir yönden başka bir yöne istenmeyen geçişleri engellemek ya da ertelemek için de lamine cam doğru bir tercihtir.

Laminasyon Nedir?

Kökleri Latince lamina kelimesinden gelen laminasyon, kelimenin tam anlamıyla tabaka ve katman manasına gelir. Laminasyon ise, ürünü son kullanıcıya ulaştırmadan önce, ürünü olabildiğince sağlam hale getirmek ve verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için güçlendirme işlemidir. Bu sağlamlaştırma ürün lamine edilerek yapılır. Ürünlerin lamine edilmesi prosedürüne laminasyon denir. Yani laminasyon, ürünü son kullanıcıya ulaşmadan daha güçlü, daha dayanıklı ve daha modern hale getirir.

Laminasyon işlemi, birçok farklı malzemeyi tek bir malzemede birleştirmek için ısı ve presleme gibi çeşitli gelişmiş teknikleri kullanır. Bu işlem sayesinde ürün, kendi içinde katmanlı bir hal alır. Her katman ürünün dayanıklılığını artırır.

Cam Laminasyon Nedir?

Lamine cam, aynı kalınlıkta veya farklı kalınlıktaki iki cam parçasının özel bir laminasyon fırınında aralarına şeffaf, sert bir cisim konularak bir araya getirilerek sağlamlaştırılmasıdır. Lamine camın özelliği gereği darbe uygulandığında dahi çatlamaz ve kırılmaz. Çatlaklar sadece kırık kısımda oluşur ve çatlaklar yayılır.

Cam Laminasyon Nem Alma Nasıl Yapılır?

Çift camlı pencerelerdeki alüminyum veya plastik profil nem alıcılar, doğal veya sentetik minerallerin karıştırılıp granül haline getirilmesiyle elde edilir. Nemi uzaklaştırma kapasitesinin yüksek olması nedeniyle; Çift camlı pencereler arasına giren nemi emer. Cam laminasyon nem alma işlemi ile nem sorunundan kurtulabilirsiniz. Çift cam için kullanılan kurutucular granül formundadır. Poliüretan gibi endüstrilerde kullanılan nem alıcılar toz halindedir.

Granüller dışındaki nem alma yöntemi ise nem alma kabinleridir. Laminasyon nem alma odası sayesinde fazla nemden basit bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Cam Laminasyon Nem Alma Neden Yapılır?

Kırılmaz cam katmanları arasında yapışkan görevi gören ince, şeffaf plastik bir film fazlasıyla nemi emer. Kurutucular, yılın herhangi bir zamanında yüksek olabilen mutlak neme göre bağıl neme daha duyarlıdır.

 Film nemi emdiğinde, işlem sırasında kauçuk bileşeni yok eder, lamine camda sıkışan hava kabarcıkları oluşturarak kalite sorunlarına ve maliyetli ürün kaybına neden olur. TroDry tarafından tasarlanan soğutmalı nem alıcılar, yukarıdaki astar yapıştırıcıların üretimi, depolanması ve kullanılması için uygun, düşük nemli bir ortam sağlar.

Nemi ortadan kaldırmak için laminasyon nem alma işlemi yapılmalıdır.

 Nem sorununu çözmek için mevcut koşullar -22 RH ve 21 °C/70 °F’de tutulmalıdır. TroDry endüstriyel nem alma sistemleri, -70°F/-57°F çiğlenme noktalarına sahip mevcut koşulların üstesinden güvenle gelebilir ve 100.000 SCFM’ye kadar çoklu konfigürasyonlara imkan tanımaktadır, bu da cam yapımı uygulamaları için mükemmel bir çözüm haline getirir.

 TroDry nem alma sisteminin faydaları şunları içerir:

  • Nem Geri Kazanımı (Steam Blow) yoluyla atık ürün miktarını azaltın.
  • Ürün için hammadde miktarını koruyun.
  • Kabul edilemez malzeme atığı miktarını azaltın (malzeme kaybı).

PVB Cam Laminasyon Tesislerinde Nem Kontrolü

Polivinil Butiral (PVB) Nedir?

Polivinil butiral (PVB), polivinil alkol ve butiraldehitin kondenzasyon reaksiyonu ile elde edilen berrak, renksiz, amorf bir termoplastiktir. Reçine, mükemmel esnekliği, film oluşturması ve iyi yapışma özelliklerinin yanı sıra olağanüstü UV direnci ile bilinir.

PVB Ne İçin Kullanılır?

PVB filminin en büyük kullanım alanlarından biri güvenlik camıdır. Cama iyi yapışması nedeniyle, kırık cam kıymıklarının çoğu PVB filmin yüzeyine yapışacak ve böylece büyük ve keskin cam parçalarından kaynaklanan kişisel yaralanmaları önleyecektir. PVB lamine cam ayrıca gelişmiş bir ses bariyeri, iyi darbe direnci ve neredeyse %100 UV ışığı emilimi sunar. İkincisi, UV’ye maruz kalma nedeniyle iç mekanların solmasını önlemek için önemlidir.

Yüksek Nem ve PVB Film Kullanımı ile İlgili Sorunlar

PVB filmi neme karşı oldukça hassastır. Depolama ve üretim sırasında, filmin %25’ten fazla olmayan bağıl nemde 18,0°Cdb’nin altında tutulması gerekmektedir. Bu koşulların sağlanamaması, nihai üründe kusurlara ve bazı durumlarda ürünün feci şekilde bozulmasına neden olacaktır.

Desiccant Nem Alma Cihazlarının Önemi

Desiccant nem alma, düşük bağıl nemde havayı kontrol etmek için kullanılacak en iyi teknolojidir.

PVB filminin depolanması ve kullanılması için gereken hava çiy noktasının donma noktasının altındakine eşdeğer olması nedeniyle, soğutucu bazlı teknolojilerin kullanılması pratik değildir ve defrost döngüleri sırasında verimsiz ve kararsız koşullara yol açacaktır. Desikant nem alma sistemleri hem düşük sıcaklıklarda hem de çiğ noktalarında sürekli çalışma özelliğine sahiptir. Nem alıcılı nem alma sistemlerimiz, bağıl nem ihtiyacının düşük olduğu herhangi bir alanda gerekli koşulları sağlamak için en verimli ve pratik yöntemdir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Tro Dry
Tro Dry
Merhaba.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
TroDry.com - © 2021 - Tüm hakları saklıdır. | Yazılım: İstanbul Web Tasarım
HEMEN ARA